59e festival van Avignon is geïnspireerd door Belg Jan Fabre

Het programma van het aanstaande Festival van Avignon is bedacht in samenwerking met de Belgische choreograaf, beeldende kunstenaar en regisseur Jan Fabre.

Belga

Hij is "artiste associé". De 59ste editie zal gericht zijn op producties die gekenmerkt worden door poëzie. Het festival, dat donderdag is voorgesteld in Brussel, vindt plaats van 8 tot 27 juli. "Het Festival zoekt zijn inspiratie bij de werken van Jan Fabre en bij de vragen die hij stelt. Vooral het mysterie van het menselijk wezen, het geloof, de utopie, het duistere en het mooie deel van de mens en de nood aan verbondenheid en liefde zullen aan bod komen", vertelde Vincent Baudriller, directeur van het festival, samen met Hortense Archambault.

"We hebben er opnieuw naar gestreefd om van dit festival een plek van creatie en ontdekkingen te maken. Meer dan vier vijfden van de opvoeringen bestonden nog niet op het ogenblik dat we ze kozen en meer dan de helft ervan zal in juli in Avignon worden gecreëerd", voegde Baudriller er aan toe. Jan Fabre van zijn kant zal verschillende producties voorstellen op het festival. Twee creaties zullen gespeeld worden in het 'Cour d'honneur' van het Pausenpaleis: "De geschiedenis van de tranen", een stuk dat theater en dans mengt en dat geïnspireerd is door de grote Vlaamse schilders. Daarnaast zal er ook een nieuwe versie te zien zijn van "Ik ben bloed", dat gecreëerd werd voor het Festival van Avignon in 2001.

In de monologen "De keizer van het verlies" en "De koning van het plagiaat" zal de Belgische kunstenaar de identiteit en het statuut van de kunstenaar ter discussie stellen. In de tentoonstelling "For intérieur" zijn een vijftigtal werken van Fabre te zien, zowel sculpturen, tekeningen als films. Op het programma staat ook een orgelconcert van Bernard Foccroulle, directeur van De Munt in Brussel. Nog verscheidene andere kunstenaars vertegenwoordigen België in Avignon: Jan Lauwers en zijn Needcompany, Wim Vandekeybus, Jacques Delcuvellerie en het collectief Groupov, Jan Decorte en Arne Sierens. Zanger Arno komt naar Avignon om er zijn "Solo Tour 2005" voor te stellen.

"De Belgische werken zijn niet gekozen omdat ze uit België komen, maar wel omdat ze kwaliteitsvol zijn. Alle artiesten die ik wou uitnodigen hebben een heel eigen visie", verduidelijkte Jan Fabre. Ook Frankrijk zal goed vertegenwoordigd zijn op het festival, met twee stukken in het Cour d'honneur. Choreografe Mathilde Monnier stelt er "Frère & soeur" voor en Jean-Louis Trintignant leest gedichten van Appolinaire voor. In Avignon zal ook werk te zien zijn van de Fransen Olivier Py, Jean Lambert-Wild, Jean-Luc Therminarias, Hubert Colas, Jean-François Peyret, Pascal Rambert, Jean Michel Bruyère, Gisèle Vienne, Louis Castel en Christian Rizzo.