Schrijversflat vindt nieuw onderkomen in Antwerpen

De Pen-Schrijversflat heeft vanaf donderdag een nieuw onderkomen gevonden aan de Brusselstraat in Antwerpen.

Belga

De Schrijversflat is een initiatief van auteursvereniging Pen Vlaanderen om buitenlandse auteurs de kans te geven gedurende een bepaalde periode in ons land te verblijven en te werken. Eerder dit jaar moest ze het pand aan de Keizersstraat verlaten omdat de Universiteit Antwerpen dit gebouw verkocht, zo deelde Ingrid Vander Veken, secretaris van Pen Vlaanderen, donderdag mee tijdens de opening van de nieuwe Schrijversflat. In november 2002 werd door de Frans-Marokkaanse auteur en kandidaat Nobelprijs Tahar Ben Jelloun de Schrijversflat van Pen Vlaanderen geopend. Schrijvers uit landen waar de politieke of sociale onrust groot was, vonden er weer ademruimte. Anderen werkten er rond een specifiek project.

Begin 2005 besloot de Universiteit Antwerpen het pand waarin de Schrijversflat was ondergebracht te verkopen. Alle partners van Pen Vlaanderen waren het er echter over eens dat de flat absoluut moest blijven. Er werd gezocht naar een nieuwe locatie die uiteindelijk gevonden werd in een gebouw aan de Brusselstraat in Antwerpen. Pen Vlaanderen wil aan de heropening van de nieuwe Schrijversflat ook een nieuw elan koppelen. De bedoeling is de banden tussen de gasten en hun tijdelijk thuisland nog meer aan te halen. Daarbij rekent ze op collega-schrijvers maar ook op andere literaire en culturele actoren. In dit kader past ook de gloednieuwe website www.penvlaanderen.be.

De eerste gast in de nieuwe flat wordt de Columbiaanse schrijfster en journaliste Patricia Suarez. Zij zal eind deze maand arriveren en blijft er tot en met juli. Verder worden de Rus Michail Rudnitskij, de Serviër Aleksandr Gatalica, de Amerikaanse Karen Rosenberg, de Algerijn Salem Zenia, de Braziliaanse Laura Erber, de Keniaan Parselelo Kantai, de Schot Lin Anderson en van eigen bodem Freddy Derwahl verwacht. Ondertussen is de Schrijversflat tot 2007 'volgeboekt'.

Pen Vlaanderen maakt deel uit van Pen International. Het is een wereldwijde auteursvereniging die opkomt voor de vrije meningsuiting en zich verzet tegen elke vorm van censuur. Zij gaat ervan uit dat literatuur grensoverschrijdend is en bijgevolg moet kunnen worden uitgewisseld, los van politie of internationale beslommeringen of omwentelingen.