Brood nergens zo duur als in Limburg

Ons dagelijks brood is in een jaar tijd een stuk duurder geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken. In Limburg is de gemiddelde prijs voor ‘een klein grijs’ het meest opgeslagen, met goed 8,56% in vergelijking met juli vorig jaar.

jforier

Dat is een pak meer dan in de rest van het land (+6,36%). Een klein grijs brood kost nu gemiddeld 1,70 euro.

Sinds 1 juli vorig jaar wordt de maximumprijs van brood niet langer door de overheid bepaald. Tot die dag gold in ons land een vaste prijs voor wit en grijs huishoudbrood van 400 en 800 gram.

De bakkers mogen sinds die datum zelf bepalen hoeveel een brood moet kosten. Uit een steekproef van de Directie Controle en Bemiddeling van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat inmiddels acht op tien bakkers hun prijs hebben verhoogd. Ook eenderde van de warenhuizen heeft de prijs de hoogte ingedreven. In totaal werd bij 480 bakkers (445 zelfstandigen en 35 industriëlen) een steekproef afgenomen.

“De concurrentie is harder geworden”, verklaart Eddy Requilé, zaakvoerder van bakkerij Wertelaers, de prijsstijging.

“Iedereen verkoopt tegenwoordig brood. De warenhuizen, de tankstations, de nachtwinkels,...”

De stijging van de brandstofprijzen is een andere oorzaak. “Brandstof hebben we nodig voor onze ovens. Als die opslaat, voelt de klant dat wel een beetje.”

“De tijd van een klein grijs gesneden is ook voorbij”, weten ze bij ‘t Graantje in Hasselt. “Kijk eens hoeveel keuze de klant tegenwoordig heeft. Daar betaalt hij natuurlijk voor.”

“Toch is België goedkoper dan Nederland, Frankrijk of Duitsland”, zegt Ghislain Bikkems, voorzitter van de Limburgse bakkers.

“De klanten praten wel over de prijs, maar ze accepteren dat het leven duurder wordt. Je mag daar als handelaar natuurlijk niet in overdrijven. Wie plots overdreven hoge prijzen aanrekent, raakt ook zijn klanten kwijt.”