Doodrijder van Els gestraft voor rijden zonder rijbewijs

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft gisteren in beroep de bestraffing bevestigd die de politierechter de Kuringenaar Sascha G. (30) in januari dit jaar had opgelegd: tien maanden cel, een boete van 6.600 euro en twee keer levenslang rijverbod. Sascha G. was op 20 september vorig jaar bij een politiecontrole in Zonhoven betrapt op het besturen van een auto zonder dat hij over een rijbewijs beschikte. Zijn voertuig was ook niet verzekerd.

jforier

Op een winterochtend in januari 2003 reed Sascha G. op de Nijverheidskaai in Hasselt twee meisjes aan die naar school fietsten. Eén van hen, Els Albergs (15), overleed kort na het ongeval. Haar zus Nele (intussen 16) liep ernstige verwondingen op. Ook toen was de bestelwagen waarmee Sascha G. reed, onverzekerd, niet ingeschreven en evenmin geschouwd. De bestuurder zelf beschikte niet over een rijbewijs en had rijverbod. Hij pleegde vluchtmisdrijf en liet onmiddellijk zijn voertuig tot schroot persen om de sporen te laten verdwijnen.

Voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval en de waslijst verkeersinbreuken die gepaard gingen met de fatale aanrijding, kreeg de Kuringenaar in maart vorig jaar een celstraf van twee jaar en half. Een deel van die straf zat de man uit in voorhechtenis. Later verkreeg zijn advocaat dat de resterende celstraf werd vervangen door huisarrest onder elektronisch toezicht via een enkelband. Het vonnis bracht Sascha G. echter niet tot betere gevoelens, vermits hij amper zes maanden na de uitspraak alweer rondtoerde aan het stuur van een niet ingeschreven, onverzekerde en niet geschouwde Volkswagen Golf. Hij had geen rijbewijs, maar wel levenslang rijverbod.

De drie strafrechters moesten gisteren vaststellen dat de eerste bestraffing geen effect heeft gehad op het gedrag van de betichte. Ze bevestigden het vonnis van de politierechter van januari. De inbeslaggenomen auto is verbeurdverklaard. Sascha G. was niet komen opdagen op het proces. Zijn advocaat liet de rechters weten dat hij geen instructies had gekregen en dus niet meer voor Sascha G. optrad. Het vonnis is dan ook bij verstek uitgesproken. Dat geeft de man de kans om verzet aan te tekenen van zodra hij officieel kennis krijgt van de uitspraak. Het proces wordt dan overgedaan.

Als de uitspraak definitief wordt, kan het parket nagaan of Sascha G. zich wel gehouden heeft aan de voorwaarden die opgelegd waren bij het toestaan van het elektronisch toezicht. Eventueel zal de Kuringenaar dan ook nog een gedeelte van de eerste straf (voor het ongeval en de erbijhorende verkeersinbreuken) moeten uitzitten.