Sterke stijging startende ondernemers in België

Het aantal starters in België zit sinds 2004 opnieuw in de lift. Vorig jaar werden er in België 53.718 bedrijven opgericht, dat is 12,5 procent meer dan in 2003 en de sterkste stijging in 10 jaar.

Belga

De Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) die de cijfers bekendmaakte tijdens de derde Vlaamse startersdagen zegt dat de kentering zich ook in het eerste kwartaal van dit jaar doorzet, met een stijging van 1,25 procent. In Vlaanderen steeg het aantal starters met 11,49 procent, in Wallonië met 12,35 procent en in Brussel met 14,81 procent. Brussel komt uit een neerwaartse spiraal. In de andere gewesten was er al vorig jaar een licht positieve evolutie. "Er zijn genoeg starters en het zijn goede starters", vatte gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van UNIZO de cijfers uit de geactualiseerde "startersatlas" samen. Van de Belgische bedrijven die in 2000 werden opgestart, zijn er vandaag nog 34.402 of 7 op 10 actief.

Het cliché dat na vijf jaar 1 op 2 starters ermee gestopt zijn, is hiermee weerlegd, ofschoon die verhouding voor bepaalde sectoren, in het bijzonder de horeca wel nog opgaat. Het aantal zelfstandige ondernemers zonder vennootschap stijgt spectaculair met 15,80 procent. In 2004 werden 30.240 eenmanszaken opgericht ofwel meer dan de helft van het aantal nieuwe ondernemingen. Het aantal BVBA's - 30 procent van de starters - liep 3 procent terug ten opzichte van 2003. De NV's waren goed voor 4,73 procent van de starters.

Vlaanderen scoort boven het gemiddelde qua startersdichtheid. Per 1000 inwoners werden in België 5,1 ondernemingen opgestart: in Vlaanderen 5,2 procent, in Wallonië 4,4 procent en in Brussel 7,2 procent, dat zijn ligging als hoofdstad meeheeft. De provincie Antwerpen telde het grootst aantal starters in absolute cijfers. Tijdens de Startersdagen maakte Vlaams minister van Economie Fientje Moerman (VLD) een nieuw financieringsinstrument bekend dat volgende week aan de ministerraad wordt voorgelegd: de vriendenlening. Geldschieters die tot 50.000 euro lenen aan een bevriende starter, krijgen tot 1.250 euro/jaar belastingsvoordeel. "Een kleine onderneming in opstartfase is niet aantrekkelijk voor formele risicokapitaalverstrekkers", zei de minister in Gent. Ze speelde leentje buur bij de Noorderburen en importeerde de Tante Agaath-lening onder licht gewijzigde vorm. Behalve fiscaal voordeel, kan de kredietverlener bij faillissement of vrijwillige vereffening tot 30 procent recupereren via de overheid.

Unizo reageert tevreden op het plan. De ondernemersorganisatie had wel kritiek op de plannen om de vestigingswet af te schaffen. "Er is nood aan een moderne reglementering inzake ondernemingsvaardigheden", aldus gedelegeerd bestuurder Van Eetvelt. "De vestigingswet is niet meer aangepast aan deze tijd. Wij willen niet de afschaffing, maar wel de modernisering ervan". Een rondvraag bij 800 (aspirant-) ondernemers wijst uit dat meer dan acht op tien vindt dat er voorwaarden moeten verbonden blijven aan het opstarten van een eigen zaak.