Chemiebedrijf Lanxess investeert ruim 20 miljoen euro in Antwerpen

Het chemiebedrijf Lanxess gaat dit jaar meer dan 20 miljoen euro investeren in zijn twee productievestigingen in Antwerpen en Zwijndrecht. Dat kondigde de top van het bedrijf donderdag aan op een persconferentie.

Belga

De kernactiviteiten van Lanxess, dat in 2003 werd afgesplitst van Bayer, omvatten de ontwikkeling, productie en verkoop van chemicalieën, rubber en kunststoffen. Het bedrijf kwam donderdag voor het eerst naar buiten met zijn plannen na de beursnotering die het eind januari jongstleden kreeg. Lanxess stelt in zijn twee Belgische vestigingen zo'n 1.500 mensen tewerk, plus nog eens 15 in het verkoopskantoor in Brussel. Het bedrijf boekte vorig jaar in België een totale omzet van zowat 650 miljoen euro. Wereldwijd beliep de omzet 6,8 miljard euro, waarvan 76 pct buiten Duitsland werd gerealiseerd. Na Duitsland is België de belangrijkste vestiging van Lanxess in Europa.

De twee vestigingen van Lanxess in België (Lanxess NV en Lanxess Rubber NV) produceren grondstoffen voor de kunststoffen- en rubberindustrie. De rubberafdeling in Zwijndrecht, die onder meer voor de bandenindustrie produceert, wil de productie van butylrubber optrekken van 118.000 naar 130.000 ton per jaar. Daarvoor zijn dit jaar een reeks investeringen gepland, zoals de bouw van een thermoreactor (die reeds in 2004 begon) die hexaanresten uit de afvalgassen moet verbranden en tegen 1 juli eerstkomend operationeel moet zijn. Daarmee is een investering van 8,5 miljoen euro gemoeid. Daarnaast is voor de verhoging van de butylproductie een uitbreiding van de koelcapaciteit nodig in de polymerisatie (kostprijs 3,85 miljoen euro) en een uitbreiding van de capaciteit in de halogenatie (4,8 miljoen euro).

Lanxess NV in Antwerpen (gevestigd in Lillo en Kallo) gaat 2,9 miljoen euro investeren in de uitbouw van de glasvezelproductie, wat wellicht tot bijkomende arbeidsplaatsen zal leiden. Voor de uitbouw worden de "spinarmen" in de glasvezelspinnerij uitgebreid, een zaak die tegen september moet rond zijn. Het bedrijf produceert vooral gesneden glasvezel. De bedrijfsdirectie wees er voorts op dat de productiecapaciteit van caprolactam (waarmee onder meer kunststoffen voor de auto-industrie worden gemaakt) tussen 2003 en 2005 is verhoogd van 157.000 naar 178.000 ton en dat het de bedoeling is de capaciteit nog verder uit te breiden.