Cubaan Posada in VS aangeklaagd

De Cubaan Luis Posada Carriles is donderdag in de Verenigde Staten in staat van beschuldiging gesteld omdat hij het land illegaal zou zijn binnengekomen.

AP Ned

Dit kan betekenen dat Posada, die ook de Venezolaanse nationaliteit heeft, het land wordt uitgezet. Venezuela heeft om Posada's uitlevering gevraagd, omdat hij in 1976 betrokken zou zijn geweest bij een aanslag op een Cubaans lijntoestel die aan alle 73 inzittenden het leven kostte. Hij wordt ook gezocht door Cuba. De 77-jarige Posada heeft bekend dat hij de VS half maart illegaal is binnengekomen via Mexico en heeft in de VS asiel aangevraagd. Hij is een fel tegenstander van de Cubaanse leider Fidel Castro, die al wekenlang aandringt op Posada's uitlevering aan Venezuela of Cuba. Castro noemt Posada een terrorist en zegt dat de regering Bush zich in de oorlog tegen het terrorisme ongeloofwaardig zou maken als zij Posada asiel verleent.

De Amerikaanse autoriteiten maakten onlangs documenten openbaar waaruit valt op te maken dat Posada in 1976 voor de CIA en de Venezolaanse veiligheidsdienst werkte en inderdaad achter de aanslag zat. Zijn advocaat Eduardo Soto zegt dat Posada asiel moet krijgen vanwege zijn strijd tegen Castro, zijn verleden als CIA-medewerker en het risico dat hij loopt om te worden vervolgd door zowel Venezuela als Cuba.

Posada is in Venezuela twee keer vrijgesproken van betrokkenheid bij de aanslag en ontsnapte in 1985 uit de gevangenis waar hij de behandeling van het beroep dat het openbaar ministerie tegen zijn vrijspraak had aangetekend. De Panamese president verleende hem vorig jaar gratie voor zijn rol in een veronderstelde samenzwering om Castro te vermoorden. Hij wordt ook in verband gebracht met een aantal in 1997 in Cuba gepleegde bomaanslagen, waarbij een Italiaanse toerist de dood vond.