Irak: Doden bij diverse aanslagen en vergissing VS-leger

Bij aanslagen in Irak zijn donderdag minstens negen mensen om het leven gekomen, onder wie een naaste medewerker van de hoogste sjiitische geestelijke, grootayatollah Ali al-Sistani. Een luchtaanval van het Amerikaanse leger die kennelijk zijn doel miste, doodde in Mossoel zeven Iraakse burgers.

Belga

De medewerker van al-Sistani werd volgens de politie door onbekenden doodgeschoten toen hij zijn huis in Bagdad verliet om te gaan werken. Bij de explosie van een vanop afstand bediende autobom voor een sjiitische moskee in Baquba, werden twee gelovigen gewond. In Irak zijn de jongste weken de spanningen tussen sjiieten en de soennietische minderheid sterk toegenomen. Na de dood van een soennietische geestelijke die in voorlopige hechtenis zat, heeft de soennietische raad van godsdienstleraars woensdag het aftreden van twee minister geëist.

Tot de slachtoffers van de aanslagen van donderdag behoorde ook een vooraanstaand medewerker van het ministerie van Olie, Iraakse politiemannen en een een Amerikaans soldaat. Bij de ontploffing van een mijn, 50 km ten noorden van het Centraal-Iraakse Hilla, werden twee Poolse soldaten gewond. De Syrische advocaat Ali Masjoeh zei donderdag dat bij het Amerikaans offensief in de Iraakse stad Al-Chaim nabij de Syrische grens, drie Syriërs in een dorp nabij de Syrische stad Bukamal gedood werden. Vijf andere Syriërs liepen verwondingen op. Familieleden van de slachtoffers zijn van plan via het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken, schadevergoeding te eisen. De donderdag om het leven gekomen Amerikaanse soldaat overleed aan de verwondingen die hij opliep bij de ontploffing van een bom toen zijn konvooi in een wijk in het zuidoosten van Bagdad reed, aldus het Amerikaanse leger. Sedert de invasie van Irak in maart 2003, zijn daarmee 1.618 Amerikaanse soldaten gedood.

In het Noord-Iraakse Mossoel heeft een Amerikaanse legerhelikopter volgens ooggetuigen het huis van parlementslid Fawas al-Djarba met een raket bestookt. Zeven familieleden en vrienden van het parlementslid kwamen daarbij om. De raket was kennelijk bedoeld tegen een groep opstandelingen, maar kwam op het huis van de politicus terecht. In Kaïro heeft de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amre Moussa, zijn bezorgdheid geuit over de toenemende spanningen tussen sjiitische en soennitische moslims in Irak. Volgens een woordvoerder van de Liga riep hij beide partijen op "zelfdiscipline en verantwoordelijkszin aan de dag te leggen". De eenheid van het land moet volgens hem tot elke prijs bewaard blijven.