Confrontatie in Congolese stad Mbuji-Mayi duurt voort

Het hoofdkwartier van de partij van de Congolese opposant Etienne Tshisekedi in de stad Mbuji-Mayi in het centrum van de Democratische Republiek Congo is donderdag geplunderd. Dat heeft een adviseur van de Union pour la Démocratie et le Progrès social (UDPS) van Tshisekedi meegedeeld.

Belga

Volgens adviseur Joseph Mukendi arriveerden vertegenwoordigers van de provinciale autoriteiten omstreeks 02.00 uur in de ochtend aan het lokale hoofdkwartier van de UDPS. Ze waren vergezeld door militairen. Ze gaven volgens Mukendi het bevel om de burelen te plunderen en de bewakers van het gebouw te arresteren. Het gebouw zou in vlammen zijn opgegaan en de bewakers werden naar een onbekende bestemming gebracht. Enkele inwoners van Mbuji-Mayi, de hoofdstad van de provincie Oost-Kasaï, bevestigen het verhaal van de aanhangers van Tshisekedi. "Gewapende mannen hebben het hoofdkwartier van de UDPS geplunderd en de strijders gefolterd. Zes van hen werden vrijgelaten en twee zijn vermist", vertelde een bron uit economische kringen.

Provinciegouverneur Dominique Kanku ontkent de aantijging en stelt dat de aanhangers van Tshisekedi hun eigen bureau hebben vernield. Op die manier zouden ze de stad in de ban van het geweld willen houden. Volgens Kanku probeerden militanten van de UDPS donderdagochtend nog om enkele administratieve gebouwen van de provinciale autoriteiten te verwoesten. Mbuji-Mayi vormt reeds enkele dagen het decor van een confrontatie tussen Tshisekedi en de protagonisten van de huidige overgangsregering in Kinshasa. Op initiatief van de UDPS werd de diamantstad dinsdag tot "ville morte" uitgeroepen en dat leidde tot gewelddadige manifestaties en confrontaties met de ordediensten. Er vielen minstens twee doden en de hoofdkwartieren van de Parti du Peuple pour la Reconstruction et la Démocratie (de partij met nauwe banden met president Joseph Kabila), de Mouvement de Libération du Congo (de partij van voormalig rebel en vice-president Jean-Pierre Bemba) en de Rassemblement Congolais pour la Démocratie (de partij van vice-president Azarias Ruberwa) werden vernield. Sindsdien is de avondklok ingesteld.

De aanhangers van Tshisekedi menen dat de machthebbers in Kinshasa de organisatie van verkiezingen willen uitstellen. De eeuwige opposant heeft 30 juni tot ultieme deadline uitgeroepen, maar het staat zo goed als vast dat deze datum onhaalbaar is. De internationale gemeenschap, verenigd in het zogenaamde Comité international d'accompagnement de la transition (CIAT), heeft woensdag in een persmededeling de regering en het parlement nogmaals opgeroepen om een aantal noodzakelijke wetten, zoals de kieswet en de wet op de amnestie, snel goed te keuren. Overigens hebben CIAT en de Congolese regering woensdag op een vergadering afgesproken dat een buitenlandse firma het precieze aantal manschappen van het leger en de politie in kaart zal brengen. Dat moet de betaling van de ordediensten professioneler laten verlopen.