"Iraanse verzetsorganisatie Moedjaheddin-i-Chalq martelt leden"

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft donderdag in een rapport de Iraanse verzetsorganisatie Moedjaheddin-i-Chalq ervan beschuldigd, dissidente leden of critici te martelen.

Belga

In een rapport van 28 pagina's legt HRW uit dat de schimmige organisatie regelmatig leden martelt, afranselt en in isoleerkampen in Irak steekt. Het zijn dan leden die de politiek en de ondemocratische praktijken van de organisatie hebben aangeklaagd, of die hebben gezegd dat ze willen opstappen.

Het rapport is gebaseerd op getuigenissen van een dozijn vroegere leden, onder wie ook vijf die aan de Iraakse veiligheidsdiensten zijn overgedragen en die in de beruchte Aboe Ghraib-gevangenis in Bagdad zijn terechtgekomen.

De verzetsorganisatie ontstond in 1965, onder het regime van de sjah. Na de islamitische revolutie en hun poging om ayatollah Khomeini omver te werpen, werd zij Iran buitengejaagd. Ze opereren na een ballingschap in Parijs vanuit Irak waar ze de steun van Saddam Hoessein hadden gekregen. De omverwerping van Saddam heeft hun logistieke en financiële steun lamgelegd en de Amerikaanse strijdkrachten hebben de in Irak nog opererende leden ontwapend.