"Spaarpot van Osama Bin Laden is leeg"

Het terroristische netwerk al-Qaida en zijn leider Osama bin Laden hebben financiële problemen, omdat ze steeds moeilijker fondsen kunnen verzamelen, overschrijven en vastzetten.

Belga

Dat meldde de vice-secretaris van het Amerikaanse ministerie van Financiën Stuart Levey woensdag, zo schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.

"We hebben aanwijzingen dat terroristische groeperingen zoals al-Qaida en Hamas de druk voelen toenemen en al het mogelijke doen om aan geld te raken", zei Levey aan de Vereniging van Banken uit Californië en Florida.

"Hoewel ik jullie weinig kan vertellen, kan ik jullie verzekeren dat de informatie die we de laatste tijd ontvangen, bemoedigend is. We beschikken over inlichtingen die erop wijzen dat terroristen het steeds moeilijker krijgen om geld te verzamelen, te verplaatsen en te bewaren", vervolgde de vice-secretaris.

Ook deelde hij mee dat de Verenigde Staten erin slagen corrupte geldtransacties te onderscheppen en sponsors van terrorisme op te pakken.

Het Palestijnse Hamas liet onlangs aan Reuters weten dat het financiële problemen heeft sinds de politie Saoedische netwerken oprolde.

"De laatste tijd zien we dat terroristische netwerken formele financiële acties vermijden en risicovollere pistes gaan bewandelen, zoals het smokkelen van grote hoeveelheden geld", besloot Levey. De Verenigde Staten hebben sinds 11 september 2001 een aantal maatregelen getroffen, zodat terroristen minder gemakkelijk het Amerikaanse financiële systeem kunnen misbruiken. Zo moeten Amerikaanse banken bijvoorbeeld verdachte transacties melden aan de overheid.

Bepaalde ambtenaren en financiële experten zijn ervan overtuigd dat de geldstromen niet zijn gestopt, maar via andere en minder zichtbare kanalen lopen. Zij merken op dat officieuze financiële transacties het werk van de speurders bemoeilijken.