Nieuwe uitschuiver dreigt voor SPD in grootste Duitse deelstaat

Kanselier Gerhard Schroeders sociaal-democraten (SPD) staan achter op de conservatieve oppositie in de aanloop naar de verkiezingen van zondag in Duitslands meest bevolkte deelstaat, Noordrijn-Westfalen. De voorbije 39 jaar was de SPD er de aan de macht.

Belga

Een nederlaag voor Schroeders partij zou een politieke aardbeving in Berlijn kunnen teweegbrengen en de strijd aanvuren omtrent een nieuwe koers die de kansen van de SPD moet keren. Het zou ook ernstige schade toebrengen aan Schroeders gooi naar een derde termijn in de nationale verkiezingen van volgend jaar, zeggen analisten.

Noordrijn-Westfalen is cruciaal om een aantal redenen, niet in het minst omdat de regering aldaar de enige resterende van alle 16 deelstaten is met een identieke bestuurscoalitie als de federale regering in Berlijn.

Kiezers hebben zo'n "rood-groene" regeringen reeds gewipt in verscheidene staten, die van Sleeswijk-Holstein eerder dit jaar meegerekend. De verdrijving van de regering van Noordrijn-Westfalen zou door velen gezien worden als het begin van het einde voor Schroeder.