"Conflict in Centraal-Azië zou erger zijn dan de Balkan"

Verspreiding van het geweld in Centraal-Azië zou een conflict inhouden dat ernstiger is dan de oorlog in de Balkan van de jaren '90. Dat heeft de Tadzjiekse president Rachmonov gezegd na afloop van een onderhoud met waarnemend president Koermanbek Bakijev van Kirgizië.

AP Ned

Tadzjikistan, Kirgizië en Turkmenistan hebben geen belang bij instabiliteit in Oezbekistan", zei Rachmonov. "Ik bid tot God dat er niets gebeurt in onze dichtbevolkte regio. Dat zou erger zijn dan de Balkan."

Bakijev, in maart een van de leiders van de opstand die leidde tot de val van de Kirgizische president Askar Akajev, zei te geloven dat moslimextremisten achter de opstand in Oezbekistan zitten.

"De tijd zal het uitwijzen, maar ik geloof dat hier de hand van religieus extremisme zichtbaar is", aldus Bakijev. De opstand in het oosten van Oezbekistan begon eind vorige week met demonstraties tegen de berechting van 23 van moslimextremisme beschuldigde zakenlieden uit Andijan. Vrijdag opende het leger het vuur op de demonstranten en de schattingen van het aantal doden dat daarbij viel lopen uiteen van 169 tot meer dan zevenhonderd.