EU-Commissie haalt uit naar Belgische veiligheidsdiensten

In scherpe bewoordingen heeft de woordvoerster van de Europese Commissie, Françoise Le Bail, donderdag naar de Belgische veiligheidsdiensten uitgehaald. Die oordeelden dat er geen reden was om de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso 24 uur op 24 te bewaken.

Belga

"Wie in zulke zwaarwichtige dossiers zulke uitspraken doet, moet er zelf de verantwoordelijkheid voor dragen," aldus Le Bail. Onmiddellijk nadien verwees Le Bail naar de moord op de voormalige Zweedse minister van Buitenlandse Anna Lindh. "Zij is nu dood," aldus Le Bail.

De woordvoerster werd opnieuw langdurig ondervraagd over de kwestie van de Portugese veiligheidsagenten die Barroso bewaken. Daarnaast gaf Le Bail toe dat ook Commissaris Franco Frattini door Italiaanse veiligheidsagenten wordt gevolgd. Ook hier vond de Belgische veiligheid het niet nodig, want onvoldoende dreiging, om de Italiaanse Commissaris te bewaken. Hij wordt nu door leden van de Italiaanse veiligheid gevolgd die volledig door de Italiaanse staat worden betaald.

Volgens de woordvoerster gaat het om een overgangssituatie. Zo gauw de dreigingsanalyse die door de Veiligheidsdienst van de Europese Commissie wordt geleid, is afgerond, zal er een definitieve oplossing komen. Le Bail bevestigde verder dat er op de eigen Veiligheidsdienst van de Commissie wel mensen zijn die als "bodyguard" werden opgeleid. "Op zeker moment is echter geoordeeld", aldus Le Bail, "dat er onvoldoende mensen beschikaar waren om 24 uur op 24 de veiligheid van de Commissievoorzitter te verzekeren". Uit inside-informatie blijkt dat 20 agenten die taak aankunnen.