Tot 10 jaar cel voor 'diamantkraak van de eeuw'

Het Antwerpse hof van beroep heeft donderdag zijn arrest geveld over de zogenoemde 'diamantkraak van de eeuw'. Leonardo Notarbartolo werd veroordeeld tot tien jaar cel en een boete van een miljoen euro.

Belga

Het hof bestempelde hem als een leider van een criminele organisatie die in het weekend van 15 en 16 februari 2003 voor ruim 100 miljoen euro aan juwelen en diamanten stal uit de sterk beveiligde kofferzaak van het Diamond Center aan de Schupstraat in Antwerpen.

Voor Ferdinando Finotto, Elio D'Onorio en Pietro Tavano, die de roof mee planden en uitvoerden, was een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van 5.000 euro weggelegd. Het hof beval tevens hun onmiddellijke aanhouding, omdat ze verstek lieten gaan.

Antonino Falleti en Adriana Crudo werden vrijgesproken. Het openbaar ministerie meende dat zij na de kraak de sporen hadden uitgewist op de uitvalsbasis van de bende, maar het hof vond het niet bewezen dat ze dit wetens en willens hadden gedaan.

De veroordeelden moeten aan de burgerlijke partijen een schadevergoeding van ruim 4,5 miljoen euro betalen. Maar dat bedrag zal ongetwijfeld nog oplopen, gezien een aantal van hen slechts een euro provisioneel kreeg toegekend.