Fed Cup - België-Argentinië: zonder Justine, misschien met Kim

Waar Justine Henin-Hardenne bevestigde dat ze niet zal meedoen met België in de Fed Cup in 2005, zou Kim Clijsters mogelijk wel deelnemen aan het duel dat het Belgische vrouwenteam op 9 en 10 juli in eigen land afwerkt in de barrages van de Wereldgroep tegen Argentinië. Dat vertelde André Stein, de covoorzitter van de Belgische Tennisfederatie, dinsdag op een persbijeenkomst in Brussel.

Belga

Stein, die als voorzitter van de Franstalige Tennisfederatie (AFT) verantwoordelijk is voor de organisatie van de interland, acht "de kans dat Kim Clijsters met België speelt groot. Alles hangt in feite af van de evolutie van haar blessure. De Belgische federatie zal er alles aan doen opdat Kim kan spelen." De Limburgse nummer zeventien van de wereld sukkelt met een verrekking van de ligamenten van de rechterknie en beslist later deze week of ze volgende week zal starten in Roland Garros. Daarna valt er een beslissing voor de Fed Cup.

"Een blessure blijft altijd iets onzeker", verduidelijkte Stein. "Volgende week kan het misschien heel goed gaan, maar als je hervalt, kan alles opnieuw veranderen. Maar uit organisatorische overwegingen moeten we haar antwoord snel hebben. Als ze er zin in heeft om opnieuw te spelen, kunnen enkel fysieke problemen haar comeback tegenhouden."

De nationale tennisverantwoordelijken zijn in alle geval "bereid om al het mogelijke te doen om de speelsters en het team de best mogelijke omstandigheden te bieden." Een eventuele uitstap naar Limburg inbegrepen als Clijsters dat zou wensen, hoewel het de AFT is die de ontmoeting organiseert. "Waar het vaststaat dat de partij op hardcourt zal gespeeld worden, hangt de plaats af van de deelname van Clijsters", lichtte Stein toe. "Kim is populair. Daarom moeten we ook snel weten of ze zich ter beschikking stelt. Als ze speelt, denken we in eerste instantie aan een oplossing indoor (in Charleroi bijvoorbeeld). Een oplossing outdoor op Léopold of Primerose is ook een mogelijkheid. Wij stellen vertrouwen in Els Callens en Kirsten Flipkens, maar het is duidelijk dat de deelname van minstens een van onze twee beste speelsters belangrijk is, zoniet noodzakelijk."

"Afgelopen donderdag heeft Justine ons bevestigd dat ze in 2005 niet voor België zal spelen. Ze verwijst daarbij naar de rustperiodes die ze inlast tussen haar toernooien op het WTA-circuit. Ze komt juist uit een pauze tussen het toernooi van Berlijn en Roland Garros. Ze plande er een tweede tussen Wimbledon en de Amerikaanse tournee, die samenvalt met de data van de Fed Cup."

De inzet van de tennisontmoeting is eenvoudig: als België Argentinië klopt, zit ons land opnieuw in de Wereldgroep om "in 2006 opnieuw een gooi te doen naar de trofee". Bij een nederlaag zal die ambitie minstens een jaar moeten opgeborgen worden. Argentinië, dat erg sterk is op gravel, beschikt met Paola Suarez (WTA-29), Gisela Dulko (WTA-33) en Mariana Diaz-Oliva (WTA-73) over meer dan degelijke speelsters.