Klimplant doet alcoholconsumptie dalen

Wie vindt dat zijn alcoholconsumptie te hoog ligt, kan misschien de kudzu-plant in huis halen. Onderzoekers van de Harvard-universiteit zijn erachter gekomen dat een extract van die klimplant het verlangen naar alcohol danig onderdrukt.

Belga

Hun bevindingen staan in het vakblad 'Alcoholism: Clinical and Experimental Research'. Studie-object waren veertien mannen en vrouwen die regelmatig drie tot vier glazen alcohol achterover slaan en door menigeen daarom het etiket "veeldrinkers" opgeplakt krijgen. Na inname van een kudzu-pilletje daalde hun verbruik naar 1,8 flesjes bier, tegenover 3,5 flesjes bier na inname van een werkingsloze placebo.

Scott Lukas en zijn team gaan ervan uit dat de kudzu-plant het alcoholgehalte in het bloed sneller doet stijgen. Daardoor zouden drinkebroers het effect van alcohol eerder voelen, waardoor de zin in een rondje tooghangen hen sneller vergaat.

Het "onthoudingseffect" van kudzu was twee jaar geleden al vastgesteld bij dieren. Nu is de werking voor het eerst ook aangetoond bij mensen. Wie dagelijks twaalf pinten verzet, doet na inname van een kudzu-pilletje twee dagen over dat dozijn, dat zonder bijwerkingen.

De kudzu-plant komt uit Azië en heeft de reputatie bomen en huizen in sneltempo te overwoekeren. Kudzu-pillen worden ook genomen om van het roken af te geraken.