Winden werken stranden van walvissen in de hand

Walvissen zouden meer aanspoelen aan de kusten van zuidoost-Australië naarmate er welbepaalde winden optreden.

Belga

Dat blijkt uit een studie die Australische biologen woensdag publiceerden via de internetuitgave van de Biology Letters van de Britse Royal Society.

Karen Evans en collega's van de Universiteit van Tasmanië onderzochten 639 strandingen van walvissen aan de zuidoostelijke kusten van Australië van 1920 tot 2002. Bij vergelijking met klimatologische informatie omtrent de regio, ontdekten de vorsers een verband tussen de zoogdieren, winden en zeestromingen. Om de elf tot dertien jaar treden er winden op die walvissen naar de kust lokken en waardoor het risico verhoogt dat zij op een strand de dood vinden.

Evans en co noemen twee mogelijke oorzaken. Ofwel ontnemen de winden de dieren hun oriëntering en kracht, ofwel voeren door die winden veroorzaakte voedselrijke zeestromingen de dieren naar de kust.

Regionale zuiden- en westenwinden zouden volgens de wetenschappers te maken hebben met de natuurlijke ombuigingen van watermassa's in de oceanen. De uitkomst van het onderzoek kan dierenbeschermers in de toekomst helpen beter voorbereid te zijn op het aanspoelen van walvissen.