Ruimtevaartgroep EADS ziet nog krachtiger Ariane nu niet zitten

De Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensiegroep EADS ziet het momenteel niet zitten een nieuwe versie van de Europese draagraket Ariane te ontwikkelen vanwege te weinig marktperspectieven, zo heeft één van de hoge functionarissen van het concern gezegd in een interview dat maandag is verschenen.

Belga

"Wij hebben op dit ogenblik geen versie van een Ariane nodig (met een capaciteit van) twaalf ton. Daar bestaat geen markt voor", aldus voorzitter Josef Kind van EADS Space Transportation, het bedrijf dat industrieel verantwoordelijk is voor de bouw van de Ariane, in de Duitse uitgave van de krant Financial Times.

De meest krachtige Ariane kan op dit ogenblik tien ton in een voorlopige geostationaire baan brengen. Daarmee kan uitbater Arianespace zich in het segment van de superraketten positioneren. Deze Ariane-5 ECA kan aldus twee grote satellieten tegelijk meenemen, terwijl de standaardversie slechts zes ton aankan.

Kind ziet niet snel een markt voor zeer zware satellieten opdoemen. Er is dus niet direct nood aan een Ariane die twaalf ton aankan. In de plaats daarvan denkt EADS Space Transportation eerder aan een onbemande spaceshuttle, die tussen 2015 en 2020 operationeel kan worden. Kind hoopt dat de ESA-ministers in december een beslissing in die zin nemen.