Muziekpiraterij via internet vierde hoogtij in 2004

Vorig jaar heeft de Belgische afdeling van de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) 26 klachten ingediend wegens muziekpiraterij.

Belga

Het aantal dossiers met betrekking tot inbeslagnames door de douanediensten daalde in vergelijking met 2003, maar het illegaal verspreiden van muziekopnames via het internet steeg fors. Dat blijkt uit de conclusies van de algemene vergadering van IFPI Belgium dinsdagavond.

"Vorig jaar lag de nadruk op de bestrijding van het illegaal verspreiden van muziek via het internet, vermits deze vorm van namaak de belangrijkste is. Terzelfdertijd werd het in België ook mogelijk om op legale wijze muziekopnamen via het internet te downloaden", zegt Olivier Maeterlinck, woordvoerder van IFPI Belgium.

Dat muziekpiraterij via het internet welig tiert, bewijzen de cijfers over inbeslaggenomen muziekbestanden. In 2004 werden tijdens huiszoekingen 57.880 MP3-files in beslag genomen, tegenover nauwelijks 6.545 in 2003.

"Dit type bestanden is bekend voor muzikale opnames. Het wekt dus ook geen verbazing dat hun aantal stijgt", zegt Maeterlinck nog. De daling van de inbeslagnames door de douanediensten (103 gevallen in 2004 tegenover 201 in 2003) wijt hij aan de dematerialisatie van de piraterij. "De fysieke piraterij, het oversteken van een grens met illegaal materiaal, is sterk gedaald", verduidelijkt hij.