Zwijgzame pianist stelt Britse hulpverleners voor raadsel

Niets weten ze van hem, behalve dat hij graag piano speelt. O ja, zijn deftige pak was doorweekt toen ze hem op 7 april vonden, doelloos slenterend door het Britse kuststadje Sheerness. Verder niets, want praten doet hij niet. Ze kunnen niet eens met zekerheid zeggen of zijn haar van nature blond is.

AP Ned

Britse hulpverleners in het Medway Maritime Hospital in Dartford, nabij Sheerness, hebben geen idee wat ze aan moeten met de lange man van rond de 30 jaar die zo'n zes weken geleden aan hen werd toevertrouwd. Hij weigert te praten: zijn voorliefde voor de piano werd pas ontdekt toen zij hem papier en schrijfgerei in handen gaven. Hij produceerde prompt een gedetailleerde tekening van een vleugel. Ze brachten hem naar een piano en hij speelde twee uur achter elkaar.

Het mysterieuze zwijgen van de man in combinatie met zijn voorliefde voor de piano werkt natuurlijk mythevorming in de hand. De Britse pers vergelijkt zijn geval met de film Shine uit 1996, waarin de beroemde pianist David Helfgott een zenuwinzinking krijgt terwijl hij aan het spelen is. De zwijgzame pianist is echter niet meer dan een vaardige amateur, zegt ziekenhuiskapelaan Steve Spencer. "Hij is niet de virtuoze pianospeler die de pers van hem heeft gemaakt. Hij kent een klein aantal deuntjes die hij steeds weer opnieuw speelt. Ik heb wat John Lennon herkend en een fragment uit Tsjaikovski's Zwanenmeer."

Hoewel de zwijgzame pianist dus geen regelrecht talent is, lijkt pianospelen voor hem van levensbelang. Het is het enige wat zijn overspannen zenuwen kalmeert. Wanneer sociaal werker Michael Camp de man tot op een meter nadert, wordt hij duidelijk nerveus. "Maar achter de piano komt hij tot leven." Spencer: "Als hij speelt is hij helemaal geconcentreerd. Hij sluit al het overige buiten en wordt kalmer."

Camp weet zeker dat de man extreem depressief en van streek is. "De afgelopen week is hij begonnen te huilen. Misschien heeft hij een soort trauma opgelopen." Iemand moet hem missen, iemand moet weten wie hij is, maar tot nu toe heeft nog niemand zich gemeld. Hulpverleners kunnen nu weinig voor de man doen. Camp: "Uit de manier waarop hij de piano speelt, blijkt duidelijk dat hij intelligent is en een opleiding heeft genoten. Wanneer iemand naar voren komt met meer informatie, kunnen we vooruit met deze emotionele zaak."