Jongen voorkomt auto-ongeluk op snelweg

De vlaggen hangen uit aan de Fazantenlaan in Nederhorst den Berg. Als een ware held is de negenjarige Max de Boer binnengehaald. Door zijn alerte optreden heeft hij zondagmiddag een auto-ongeluk op de A28 bij Harderwijk weten te voorkomen. Zijn moeder raakte onwel, waarna de jongen het stuur greep en de wagen de berm in manoeuvreerde.

GPD

Andere auto's ontwijkend, maar wel de vangrail en een paar paaltjes schampend, hield hij het voertuig onder controle. Zijn moeder, de 37-jarige Nanda de Boer, hing bewusteloos voorover.

Vlak voor het incident zat de jongen met zijn gameboy te spelen. Hij hoorde een van zijn twee jongere zusjes van drie en twee jaar achterin 'mama' gillen. Zelf zat hij op een verhoging in de autogordel en kon slechts met één hand bij het stuur komen.

"Ik kon niet bij de remmen. Ik dacht: laat ik iets doen, dat is beter dan niets. Achteraf heb ik wel gehuild van de schrik", aldus Max. In haar bewusteloze toestand gleed zijn moeders voet van het gaspedaal, waardoor de auto al snel vaart minderde en na vierhonderd meter tot stilstand kwam.

Drie andere auto's stopten en vingen de kinderen op. Ook de moeder kwam na enkele minuten bij. "Ik weet alleen dat ik me naar voelde en 'pof' weg was ik. Ze hebben de politie en 112 gebeld, maar ik ben blij dat ik niet met de ambulance ben weggebracht naar het ziekenhuis. Dat was nog traumatischer geweest voor de kinderen. We zijn met de taxi naar de verjaardagsvisite in Drenthe gebracht, waarnaar we op weg waren. De auto bleef ernstig beschadigd achter."

"Morgen ga ik naar de huisarts. Ik heb vorig jaar zoiets ook aan de ontbijttafel meegemaakt. Toen werd gezegd dat het misschien door een te lage bloeddruk kwam. Ik stap niet meer achter het stuur voordat duidelijk is wat ik heb." Max heeft ondertussen van de politie wel begrepen dat hij iets speciaals heeft gedaan. "De agent zei dat hij het niet beter had kunnen doen."