WADA geeft FIFA tot september om dopingregels aan te passen

Het Wereld Antidoping Agentschap (WADA) geeft de Internationale Voetbalfederatie (FIFA) tot september om haar disciplinaire regels in overeenstemming te brengen met de wereldwijde antidopingcode. Dat gaf het WADA maandag mee na enkele weekendvergaderingen in Montreal.

Belga

De FIFA nam vorig jaar de internationale antidopingcode aan, maar past de belangrijkste sancties niet altijd toe. Voor tuchtstraffen worden nog steeds eerder de eigen regels gebruikt. Zo schrijft de wereldcode een schorsing van twee jaar voor, met recht op beroep, voor de zware dopinggevallen, terwijl de FIFA slechts een minimumstraf van zes maanden voorziet en geen levenslange schorsing bij herhaling van dopingfeiten.

De WADA, dat sinds 2004 al vaak de FIFA aan de door te voeren wijzigingen herinnerde, heeft de Wereldvoetbalbond nu tot zijn volgend congres in september in Marrakech de tijd gegeven voor de noodzakelijke veranderingen.

Het Uitvoerend Comité en de Stichtingsraad van de WADA beslisten unaniem tot de deadline na hun vergadering van afgelopen weekend. "Als er niets gebeurd, zal de WADA verplicht zijn aan zijn partners -waaronder het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de regeringen- mee te delen dat de FIFA officieel de code niet respecteert, met alle gevolgen vandien", waarschuwde WADA-voorzitter Richard Pound.

Het WADA heeft dan wel geen uitvoerende macht, maar zijn morele invloed, onder meer bij het IOC, dat de antidopingcode in 2003 integreerde in het Olympisch Charter, lijdt geen twijfel.