Gelijkheid tussen man en vrouw is grootst in N-Europese landen

De gelijkheid tussen de seksen wordt in de Noord-Europese landen het meest gerespecteerd. Dat blijkt uit een studie die het World Economic Forum maandag vrijgaf. Landen als Egypte, Pakistan en Turkije bengelen achteraan de lijst.

Belga

Van de vijftien koplopers, liggen tien landen in de Europese Unie, schrijft het rapport. In deze landen is de ongelijkheid tussen man en vrouw het minst groot. Het World Economic Forum nam voor deze studie de gendergelijkheid in 58 landen onder de loep.

Noordelijke landen als Zweden (1), Noorwegen (2), IJsland (3), Denemarken (4) en Finland (5), lijken te begrijpen dat vrouwen een economische macht vormen, stelt Augusto Lopez Claros van het WEF.

Het onderzoek is gebaseerd op vijf criteria: economische participatie (gelijk werk, gelijk loon), economische kansen (toegang tot de arbeidsmarkt), toegang tot het politieke leven (vertegenwoordiging van vrouwen in beslissende organen), kennisverwerving (toegang tot onderwijs) en welzijn en gezondheid (toegang tot gezondheidszorg).

België strandt op de 20ste plaats en laat EU-lidstaten als Groot-Brittannië (8), Duitsland (9) en Frankrijk (13) voor gaan. Maar ook nieuwe EU-lidstaten als Estland (15), Letland (11), Litouwen (12) en zelfs Polen (19) doen het beter. Slechtere punten zijn er voor Zwitserland (34), Italië (45) en Griekenland (50).

Helemaal onderaan de lijst bengelen Korea, Jordanië, Pakistan, Turkije en Egypte (54-58).

Het rapport benadrukt evenwel dat geen enkel land er al in is geslaagd de ongelijkheid tussen de seksen volledig weg te werken.