François Duval Ontgoocheld in co-piloot

Nadat François Duval afgelopen zaterdag in de rally van Cyprus opnieuw van de baan ging, hulde de Citroën-rijder zich twee dagen in stilzwijgen. Maandag sprak hij wel, en in een gesprek sprak hij zijn teleurstelling uit over co-rijder Stéphane Prévot. Die liet na de crash weten niet meer met Duval te willen rijden.

Belga

Het conflict tussen de twee verrast Duval evenwel niet. "Sinds onze crash in Monte Carlo, waar Stéphane Prévot geblesseerd aan het been werd afgevoerd, gaat het niet meer tussen ons. Hij heeft geen vertrouwen meer in mij, en als je geen vertrouwen hebt, dan staat dat gelijk met angst. Sindsdien hebben we enkele keren vergaderd met het team om alles bij te leggen, maar de sfeer bleef slecht. De crash van dit weekend is dan de spreekwoordelijke druppel. Ik ben ontgoocheld in Stéphane, omdat ik het nieuws heb moeten vernemen van teammanager Guy Fréquelin en niet van Stéphane rechtstreeks. We zijn volwassenen en ik vind dat we in goede of slechte tijden eerlijk en rechtuit moeten zijn. Als er dingen gezegd moeten worden, moet dat rechtstreeks gebeuren, niet via omwegen."

Prévot weerlegt dat angst aan de basis ligt van zijn beslissing. "Ik ben niet over één nacht ijs gegaan bij het nemen van deze beslissing. Ik heb goed nagedacht, en ben tot het besluit gekomen dat het zo niet verder kon. Rally is een teamsport. Vooral de relatie tussen rijder en co-rijder moet goed zijn, maar die was niet goed meer. François vertelt nu, aan iedereen die het wil horen, dat ik bang ben in de wagen. Kijk, ik ben al sinds 1991 actief als co-rijder en het woord angst ken ik niet. Ik had gewoon geen vertrouwen meer in Duval. Hij luistert niet naar wat ik zeg. Hij is ook verblind door de prestaties van Loeb. Hij denkt dat hij Loeb aan kan, maar dat is niet zo, en daar hoeft hij zich niet om te schamen. Loeb kent de wagen door en door. Als we een snelle tijd reden in de buurt van Loeb, wist ik dat het de volgende klassementsrit verkeerd zou gaan. Zo was dat ook zaterdag. We reden een tijd op een seconde of twee van Loeb. Duval vertrok als een gek in de elfde klassementsrit. Driehonderd meter voor we van de baan gingen, heb ik nog geroepen dat hij het kalmer aan moest doen".

"Duval heeft veel talent, en als hij had willen luisteren, was hij nu de man van het seizoen. Maar hij luistert niet", gaat Prévot verder. "Bij Citroën respecteren ze mijn beslissing, ze begrijpen het. Het is een fantastisch team met fantastische mensen. Hoe het nu verder moet, weet ik niet. Ze hebben me gevraagd of ik nog wil verder doen met Citroën. Natuurlijk wil ik dat, maar niet meer met François Duval". Ook Duval zelf weet nog niet wat de toekomst brengt. "Ik ben terug in België sinds vanmorgen 08u00. En net als jij heb ik geen nieuws.

Het team van Citroën heeft de tijd tot middernacht om zijn rijders bekend te maken aan de FIA. Ik ken het team, als er moet gewerkt of vergaderd worden tot middernacht, dan gebeurt dat ook. Eerlijk gezegd, verwacht ik vandaag niets meer, tenzij misschien heel laat. Ik weet dat Citroën één teamlid mag veranderen. Ofwel blijf ik en vertrekt Stéphane, ofwel is het omgekeerd. Morgen vertrek ik normaal gezien naar Corsica om te testen, maar het kan ook zijn dat een andere rijder gaat testen. Ik weet het niet, ik hoor het wel".