Zon schijnt op knus Pinkpop

Ruim 20.000 mensen trokken maandag naar de zonnige weide van het muziekfestival Pinkpop in het Nederlandse Landgraaf. Door het lagere aantal bezoekers was het festival wat kleiner en knusser dan voorgaande jaren.

Belga

Op zaterdag en zondag waren er per dag ongeveer 10.000 bezoekers.

Echt druk was het niet op de derde en laatste dag van het popfestival. Zo was het dit jaar geen dringen geblazen om een plekje vooraan het hoofdpodium te bemachtigen en hoefden festivalgangers met hoge nood niet lang op een vrij toilet te wachten.

Het festival werd maandag geopend door de Amerikaanse band The Presidents of the USA. Een oude bekende betrad aan het eind van de middag het hoofdpodium. De Haagse rockers van Golden Earring prijkten ook al op het affiche van de allereerste Pinkpop in 1970. "Ik vind het wel een beetje gek dat ik hier sta", zegt zanger Barry Hay. "Normaal lig ik vanuit bed Pinkpop te kijken en dan krijg ik altijd een kick, het gevoel dat ik daar ook wil staan. Maar we zijn geen 25-jarigen meer; Golden Earring is gewoon een straight rock'n roll band. Dus toen we een uitnodiging kregen, hadden we echt zoiets van: o ja joh?!"

Op deze tweede pinksterdag volgen nog optredens van onder anderen Kane en Gabriel Rios. De Britse danceformatie Faithless sluit de 36e editie van Pinkpop af. In het weekeinde stonden onder anderen The Chemical Brothers, Heideroosjes, The Prodigy en Within Temptation al op het podium.