Swingend Belgisch feest in Cannes

Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van Belgisch filmverdeler Cinéart, had zondagavond een Belgisch feest plaats op de 'plage' van hotel Martinez in Cannes. De party was mee georganiseerd door de Franse en de Vlaamse gemeenschap.

Belga

Onder de aanwezigen onder meer cultuurminister Fadila Lanaan van de Franse Gemeenschap en directeur-intendant Luckas Vander Taelen van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Een eigen Vlaams feest zat er dit jaar in Cannes niet in, omdat sponsor Stella Artois heeft afgehaakt.

Het jarige Cinéart (momenteel geleid door Eliane Dubois) heeft in de afgelopen 30 jaar liefst elf films die in Cannes de Gouden Palm wonnen, in ons land gedistribueerd. Het verdeelhuis brengt elk jaar een vijftigtal films in de zalen. Dit jaar heeft Cinéart de Belgische verdeling verworven van tien van de in totaal twintig competitiefilms van Cannes.

Dat het een swingende party werd, was grotendeels op rekening te schrijven van het "No Smoking Orchestra" dat voor de gelegenheid was ingehuurd. In deze, in de jaren '80 in Sarajevo opgerichte band, speelt ook filmregisseur Emir Kusturica, dit jaar voorzitter van de jury in Cannes. De vreemde mix van stijlen die het "No Smoking Orchestra" brengt, is al eens omschreven als "geschifte gypsy-punk- folk" en "absurde Balkan-brass met een flinke portie jazz".