Tsjechië voor vijfde keer wereldkampioen ijshockey

Tsjechië is zondag in Wenen voor de vijfde keer sinds de scheiding van Slovakije wereldkampioen ijshockey geworden. Het team van superster Jaromir Jagr versloeg in de finale van het 69e wereldkampioenschap titelverdediger Canada met 3-0 (1-0, 0-0, 2-0).

Belga

Het brons ging naar Rusland, dat met 6-3 won van Zweden.

Canada, dat al 23 keer de wereldtitel veroverde, begon aan het toernooi met de ambitie om voor het eerst in 53 jaar nog eens een hattrick te lukken, na de titels in 2003 en 2004. De Tsjechen braken echter de Canadese hegemonie.

Voor de 33-jarige Jagr was het de eerste titel uit zijn carrière, nadat hij er in 1996 noch in de successen tussen 1999 en 2001 bij was. Na 5 minuten bracht Vaclav Prospal de Tsjechen al op voorsprong, en in de 44e minuut verdubbelde Martin Rucinsky de voorsprong. Met nog 53 seconden op de klok legde Josef Vasicek de eindstand vast.

"We zijn defensief begonnen, om niet de fout van de Russen te herhalen", vertelde Prospal. In de halve finale keek Rusland al vroeg in de partij tegen een 4-0 achterstand aan.

De Russen stonden voor het eerst in drie jaar weer op het podium, en veroverden een tweede medaille sinds de wereldtitel in 1993.