Uitspraak in zaak tegen Chodorkovski begonnen

In een rechtbank in Moskou is een rechter maandag begonnen met het voorlezen van het vonnis in de zaak tegen Michail Chodorkovski, de voormalige president-directeur van het opgedeelde olieconcern Yukos. Chodorkovski staat terecht wegens fraude en belastingontduiking. Het betreft in totaal zeven aanklachten. Rechter Irina Kolesnikova begon maandagmiddag voor te lezen uit het vonnis - een ongeveer 25 centimeter dikke stapel papieren.

AP Ned

Het proces tegen Chodorkovski heeft tien maanden geduurd. De officier van justitie eiste eind vorige maand de hoogst mogelijke straf, tien jaar cel, tegen Chodorkovski.

De twee andere verdachten zijn Platon Lebedev en Andrej Krajnov. De uitspraak was aanvankelijk gepland voor eind april, maar werd uitgesteld omdat de rechter meer tijd nodig had om het vonnis en de toelichting daarop te schrijven. Chodorkovski's advocaat Genrich Padva had het uitstel om die reden al verwacht. "Het is moeilijk om een dergelijk vonnis op te stellen. Het is omvangrijk en bevat een hoop ingewikkelde punten. Daarom was ik er van meet af aan van overtuigd dat het niet zo snel klaar zou zijn", aldus Padva.

Chodorkovski's vervolging wordt in brede kring beschouwd als een poging van de Russische president Vladimir Poetin om de politieke aspiraties van de oliemagnaat te dwarsbomen. Het zou de bedoeling zijn dat Chodorkovski lang genoeg in de gevangenis verdwijnt om zijn deelname aan de presidentsverkiezingen van 2008 onmogelijk te maken.

De zaak tegen Chodorkovski en de ontmanteling door de overheid van Yukos, dat werd beschouwd als het meest open bedrijf van Rusland, hebben de belangstelling van buitenlandse investeerders voor Rusland doen afnemen en de olieprijzen doen stijgen.