Ruim 50 geëxecuteerde lijken gevonden in en rond Bagdad

In en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn het afgelopen weekend de lijken van zeker vijftig vermoorde mannen gevonden. Nog eens zeker negentien Irakezen kwamen zondag en maandag om bij bomaanslagen en schietpartijen verspreid over het land.

AP Ned

In de Bagdadse sloppenwijk Sadr City werden zondag de geblinddoekte en geknevelde lichamen gevonden van dertien meerdere malen door het hoofd geschoten personen. De lijken lagen in een ondiep graf op een braakliggend terrein, aldus de Iraakse politie. De meeste slachtoffers zouden mannen van begin 20 zijn. Volgens de politie zijn ze waarschijnlijk zaterdagavond of zondag vroeg doodgeschoten.

Zaterdag werden op een verlaten kippenfarm in Al-Huqoul, ten zuiden van Bagdad, al elf lijken gevonden. Alle slachtoffers waren achter in het hoofd geschoten. De lijken lagen naast twee met kogels doorzeefde vrachtwagens, die blijkens op hun lichamen gevonden identiteitspapieren en sleutels van twee van de slachtoffers waren. In de omgeving van Al-Huqoul werden vorige maand elf vrachtwagenchauffeurs ontvoerd. In Ramadi werden zaterdag de lichamen van tien vermoorde Iraakse soldaten gevonden.

In de buurt van de kippenfarm werden zondag nog eens vier lijken gevonden. Onder de slachtoffers waren een rechter en een ambtenaar van het ministerie van onderwijs.

Bij een aanslag met twee autobommen op een drukke markt in Bagdad kwamen maandag negen Iraakse militairen om het leven. Op twee plaatsen elders in Bagdad werden zondag een hoge ambtenaar van het ministerie van industrie en zijn chauffeur, plus een sjiitische geestelijke en zijn neef doodgeschoten. Zaterdagavond werd de directeur-generaal van het ministerie van buitenlandse zaken voor zijn huis doodgeschoten. Drie omstanders raakten gewond. Bij aanslagen elders in Irak vielen zaterdag zeker twaalf doden.

In Baqouba bleef de gouverneur van de provincie Diyala zondag ongedeerd bij een zelfmoordaanslag met een autobom. Drie van zijn lijfwachten raakten gewond. Een paar minuten na de aanslag blies in dezelfde straat een als agent verklede man zichzelf op. Behalve de dader kwamen vier mensen, onder wie drie agenten, om het leven. Nog eens 37 mensen raakten gewond. In een woonwijk elders in Baqouba sloegen zeker zeven granaten in. Vier mensen raakten daarbij gewond en vijf huizen werden zwaar beschadigd.

Het Amerikaanse leger heeft het offensief beëindigd dat het vorige week zaterdag inzette in de provincie Anbar, in het grensgebied met Syrië in het westen van Irak. Het leger zegt bij het tegen leden van Al-Qaida in Irak gerichte offensief meer dan 125 opstandelingen te hebben gedood, een veelvoud daarvan te hebben verwond en 39 opstandelingen te hebben opgepakt. Bij het offensief, operatie Matador geheten, sneuvelden negen Amerikaanse mariniers en raakten veertig mariniers gewond. De vorige week ontvoerde gouverneur van Anbar is zondag vrijgelaten. De gouverneur, Raja Nawaf Farhan al-Mahalawi, werd dinsdag ontvoerd toen hij van de grensplaats Qaim op weg was naar de provinciehoofdstad Ramadi en zijn ontvoerders hadden gezegd hem te zullen vrijlaten zodra de Amerikanen uit Qaim waren vertrokken.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen bombardeerden zaterdag twee panden in de buurt van Fallujah die volgens het leger dienden als commandocentrum van opstandelingen. Er zouden zich geen mensen in de panden hebben bevonden.

De Iraakse autoriteiten hebben arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee oud-ministers die zich schuldig gemaakt zouden hebben aan corruptie. Het gaat om oud-minister van transport Louei Hatim Sultan al-Aris en oud-minister van arbeid Leila Abdul-Latif. Al-Aris bevindt zich naar verluidt niet meer in Irak.