Ook in beroep 30 maanden cel voor moslimgeestelijke Bashir

De Indonesische moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir is ook in beroep veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf voor zijn aandeel in de bloedige aanslagen van 2002 op twee discotheken op Bali. Bij die aanslagen kwamen 202 mensen, meest jonge buitenlandse toeristen, om het leven. Het hof in Jakarta verwierp op 12 mei het beroep dat Bashir tegen zijn vonnis had aangetekend.

AP Ned

De uitspraak van het hof, dat achter gesloten deuren oordeelt, werd maandag pas bekendgemaakt. Bashirs advocaten lieten weten nu bij de Hoge Raad in beroep te zullen gaan.

De aanklagers vinden de straf veel te laag. Ook Australië en de Verenigde Staten zijn die mening toegedaan. Volgens Bashirs advocaat Wirawan Adnan echter is het vonnis louter gebaseerd op de verklaring die een wegens de aanslagen op Bali veroordeelde terrorist heeft afgelegd tegenover de politie. De man, Amrozi bin Nurhasyim, is niet door de rechtbank gehoord. In zijn verklaring tegen de politie heeft Amrozi gezegd dat Bashir wist dat de aanslagen gepleegd zouden worden.

De 66-jarige Bashir werd in maart door de rechtbank niet schuldig geacht aan de aanslag op het Marriott-hotel in Jakarta van 2003, waarbij twaalf mensen de dood vonden. Evenmin werd bewezen geacht dat hij als leider van de terreurgroep Jemaah Islamiyah zijn aanhangers heeft opgehitst tot het plegen van terreuraanslagen. De rechter achtte wel bewezen dat Bashir betrokken was bij de aanslagen op Bali, omdat een van de daders, Amrozi, hem drie maanden voor de aanslagen bezocht en zijn zegen vroeg. Amrozi zou tegen de politie hebben gezegd dat Bashir bij die gelegenheid de vraag of de aanslagen gepleegd moesten worden, had beantwoord met: "Dat is aan jou".

Bashir, wiens proces in november begon, ontkent dat hij iets met de Jemaah Islamiyah te maken heeft en slechts een van de vele getuigen die zijn gehoord heeft hem aangewezen als leider van de groep. Dit was waarschijnlijk de reden dat de officier van justitie slechts acht jaar tegen hem eiste, terwijl hij de doodstraf had kunnen eisen.

Bashir werd kort na de aanslagen op Bali gearresteerd en voor de rechter gebracht, maar hij werd toen slechts veroordeeld voor het overtreden van de immigratieregels. Toen hij in april vorig jaar zijn straf had uitgezeten werd hij onmiddellijk weer aangehouden, omdat er nieuwe bewijzen zouden zijn van zijn betrokkenheid bij de aanslagen.