Tankschepen wachten op verder onderzoek in haven

De twee tankschepen die maandagochtend in de dichte mist op de Westerschelde botsten, zijn ondertussen naar de Antwerpse haven gesleept.

Belga

Daar zullen ze volgens Jacques d'Havé van het Loodswezen blijven tot er een expertise van de schade en de nodige voorlopige herstellingen zijn uitgevoerd. Voorts moet nog worden onderzocht hoe het ongeval is kunnen gebeuren. Dat onderzoek zou volgens d'Havé nog enige tijd in beslag kunnen nemen.

De twee tankschepen zijn maandag om 05u15 op de Westerschelde ter hoogte van de bocht van Rilland in de Zeeuwse gemeente Reimerswaal frontaal in aanvaring gekomen.

De opvarende tanker was geladen met 67.000 ton ruwe stookolie en botste frontaal op een afvarende tanker, die leeg was. De opvarende tanker, onder Chinese vlag, is aan de voorzijde flink beschadigd. De afvarende tanker, varend onder Liberiaanse vlag, had eveneens flinke schade. Deze tanker bevatte het gas etheen.

Bij de aanvaring raakte niemand gewond. De schepen zijn flink beschadigd, maar er zijn geen gevaarlijke of schadelijke stoffen voor het milieu vrijgekomen, meldde het Nederlandse Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).