Eerste verkiezingsresultaten wijzen op winst voor Ethiopische oppositie

In Ethiopië werden maandag de stemmen geteld van de parlementsverkiezingen de zondag zijn gehouden. Uit de hoge opkomst - 90 procent - spreekt vertrouwen in het democratisch gehalte van de verkiezingen.

AP Ned

Uitslagen die sommige stembureaus al hebben gemeld wijzen erop dat de oppositie het in elk geval in de hoofdstad Addis Abeba goed heeft gedaan.

Aanvankelijke dreigementen van de oppositie om de uitslag niet te erkennen vanwege beweerde onregelmatigheden werden maandag nauwelijks meer gehoord. In verband daarmee had premier Meles Zenawi alle demonstraties verboden en de politie van Addis Abeba onder zijn persoonlijke bevel geplaatst.

De uit vier oppositiepartijen bestaande Coalitie voor Eenheid en Democratie zei volgens haar eigen telling uit te komen op 59 zetels, waaronder alle 23 in de hoofdstad.

Verwacht werd dat de regeringscoalitie het goed zou doen op het platteland, waar 85 procent van de bevolking woont. Een westerse diplomaat zei echter dat de oppositie ook daar winst leek te boeken, een waarneming die door een lid van de kiesraad werd bevestigd.

De kritiek die de oppositiecoalitie zondag oefende op het verloop van de verkiezingen werd niet gedeeld door de aanwezige internationale waarnemers. De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter, die 24 teams had gestuurd, zei dat er op de verkiezingen zo goed als niets was aan te merken. Voorafgaand was er hier en daar wel sprake geweest van dubieuze arrestaties of machtsmisbruik, zei hij. Carter prees echter het besluit van de regering om regelmatig politieke debatten te organiseren en de oppositie zendtijd te gunnen.

Bij de vorige verkiezingen in 2000 , die als minder democratisch werden beschouwd en een veel lagere opkomst hadden, won de regeringscoalitie 534 van de 547 parlementszetels.

Ethiopië was tot halverwege jaren '70 een absolute monarchie onder keizer Haile Selassie. De keizer werd afgezet door een marxistische junta, die een keihard bewind voerde. In de jaren '80 werd Ethiopië verscheurd door burgeroorlog en kwamen een miljoen mensen om van de honger. In 1991 bracht de rebellengroep van Meles de junta ten val. Meles werd president en in 1995 premier. Hij wordt gerekend tot het progressievere deel van de leiders in Afrika.