Veel Fransen staken op "werkdag uit solidariteit"

Veel Fransen hebben geweigerd aan het werk te gaan op tweede pinksterdag, die met ingang van dit jaar door de regering van premier Jean-Pierre Raffarin tot werkdag is bestempeld uit solidariteit met de bejaarden.

Belga

Recente onvrede over de hoge werkloosheid en bezuinigingsmaatregelen hebben kennelijk weinig heel gelaten van het aanvankelijke enthousiasme van de Fransen om hun medeleven met de vaak moeilijk rondkomende bejaarden in daden om te zetten.

In zo'n negentig steden lag het openbaar vervoer maandag grotendeels plat. Parijs vormde een uitzondering, maar daar was het personeel dan ook naar het werk gelokt met de belofte van een bonus van honderd euro. De meeste gemeentehuizen en scholen bleven gesloten, postkantoren werkten slechts op halve kracht en veel particuliere bedrijven hadden hun medewerkers vrijaf gegeven.

Het idee voor een werkdag uit solidariteit ontstond na de hittegolf van 2003 die vijftienduizend mensen, vooral bejaarden, fataal werd. De opbrengst, geschat op twee miljard euro, is bestemd voor verbetering van de gezondheidszorg voor ouderen en gehandicapten.

Mede onder invloed van de bonden, die niet in de plannen zijn gekend en zich gepasseerd voelden, dreigt tweede pinksterdag nu een manifestatie te worden van kritiek op de overheid in plaats van solidariteit met de zwakkeren in de samenleving. "Pinksteren: de Zwarte Maandag van Operatie Solidariteit", kopte Le Figaro. De krant noemde de chaotische situatie een "sociale en politieke test voor de regering" op het moment dat president Chirac alles op alles zet op de Fransen ertoe te bewegen op 29 mei bij referendum "ja" te zeggen tegen de Europese grondwet.