Onur Air boos weg bij overleg over vliegverbod

Een vertegenwoordiging van Onur Air heeft maandagavond boos het pand verlaten waar de Nederlandse Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en haar Turkse evenknie al sinds het einde van de ochtend overleggen over het vliegverbod dat de Turkse maatschappij in Nederland opgelegd heeft gekregen.

Belga

De delegatie, die in het IVW-gebouw in Hoofddorp was in afwachting van de uitkomst van het overleg, heeft van de IVW te horen gekregen dat ze geen informatie krijgt zolang het gesprek nog voortduurt, zei advocaat F. Vreede. Als Onur Air niet te horen krijgt waarom de maatschappij sinds donderdag een maand lang niet op Nederlandse luchthavens mag vliegen, ligt een gang naar de rechter voor de hand, zei president-directeur Hamit Cankut Bagana.

De advocaat heeft de onderhoudsgegevens van de toestellen van Onur Air en de rapporten van de inspecties door de IVW opgevraagd en die aan een Belgische deskundige voorgelegd. De eerste bevinding van de hoogleraar is volgens Vreede dat daaruit geen gronden voor een vliegverbod zijn af te leiden.

Onur Air heeft de schade als gevolg van het vliegverbod nog niet becijferd, maar die beloopt zeker "heel veel miljoenen euro's", zei Vreede.