Pil tegen vergeetachtigheid ontwikkeld

Amerikaanse onderzoekers hebben een pilletje uitgevonden dat het geheugen stimuleert. Het medicijn is samengesteld uit ampakines, die het glutamaat in de hersenen opdrijven en het zo stukken makkelijker maken om dingen te onthouden. Dat meldt de BBC donderdag op haar website.

Belga

Volgens ontdekker Gary Lynch in New Scientist kan het pilletje worden gebruikt bij de behandeling van jetlag of zelfs de ziekte van Alzheimer. Bij enkele proefpersonen met een slaaptekort zorgde het pilletje alvast voor meer alertheid en betere mentale capaciteiten. "Als je moe wordt, neemt de communicatie tussen je hersencellen af. Wie deze pil slikt, krijgt een betere communicatie in de hersencellen", aldus nog Lynch.

Producent Cortex denkt eraan om het pilletje, 'CX717', op de markt te brengen als een eventuele behandeling voor narcolepsie (plotse onweerstaanbare neiging tot slapen) of ADHD (concentratieproblemen).

Het medicijn zou geen neveneffecten met zich meebrengen en werkt niet stimulerend zoals amfetamines. Wie zijn vergeetachtigheid wil aanpakken, hoeft er dus zijn slaap niet voor te laten. Een Britse test van het medicijn aan de universiteit van Surrey, vroeg 16 gezonde mannen tussen 18 en 45 om na een goede nachtrust enkele tests uit te voeren. Aan de hand daarvan kon hun geheugen, aandacht, alertheid, reactievermogen en hun probleemoplossend vermogen worden vastgelegd. Even voor 23.00 uur namen sommigen dan een CX717-pilletje, terwijl anderen een placebo kregen. Ze mochten niet gaan slapen, maar moesten dezelfde tests uitvoeren om middernacht, 01.00, 03.00, 05.00 en 09.00 uur. De proefpersonen die de ampakines hadden geslikt, presteerden bij deze nachtelijke tests veel beter dan de anderen.