Deng moet elke afbeelding Nijntje verwijderen

Het satirische maandblad Deng, dat het konijn Nijntje met een bloedneus en een lijntje cocaïne op de cover had gezet, moet alle resterende exemplaren van het gewraakte aprilnummer uit de winkelrekken halen.

Belga

Ook het publiciteitsmateriaal waarop een verslaafd Nijntje prijkt en de afbeeldingen op de website van het blad moeten verwijderd worden. Als Deng dat niet binnen de 72 uur na de betekening van de beschikking doet, moet het maandblad een dwangsom van 200 euro betalen per inbreuk, besliste de kortgedingrechter in Antwerpen donderdag.

Dick Bruna, de geestelijke vader van Nijntje, en Mercis BV, het rechtenbureau van de tekenaar, hadden Deng voor de rechter gesleept voor inbreuken op de auteurswet en schending van de morele rechten. Op de cover van het aprilnummer prijkte Nijntje met een bloedneus, een lijn cocaïne en de titel "Iedereen zijn lijntje". Noch Mercis BV noch Dick Bruna hadden daar hun toestemming voor gegeven.

Dick Bruna wilde met het geding vooral de onschuld van zijn creatie vrijwaren. Het open, naïeve en eerlijke imago van het figuurtje werd volgens hem met de voeten getreden. "Nijntje is geen cokesnuivende junkie", pleitte zijn advocaat.

Deng-hoofdredacteur Danny Ilegems was van mening dat het eerder om een parodie ging. Het maandblad had het konijn als symbool voor het "onschuldige" deel van de maatschappij gebruikt dat geconfronteerd wordt met het "overal aanwezige druggebruik". De gevolgen van cocaïnegebruik was een thema in het aprilnummer. Maar de rechtbank zag dat anders. "Dit is geen parodie, aangezien het originele figuurtje gebruikt wordt in plaats van een nabootsing. De afbeelding, die bovendien beschermd is, wordt opgevoerd voor commerciële doeleinden, wat niet kan zonder voorafgaandelijke toestemming van de auteur en de houder van de auteursrechten", klonk het.

De rechter achtte ook de schending van de morele rechten bewezen, aangezien de creatie van Bruna geassocieerd wordt met druggebruik en Nijntje als junkie op de cover wordt afgebeeld.