B-H-V: Vlaamse regering bijeen, manifestatie Vlaams Belang

Sinds 12.00 uur zit de Vlaamse regering bijeen nadat de federale coalitiepartners geen oplossing konden vinden voor het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde. Voor de vergadering hield Vlaams Belang een korte manifestatie voor het kabinet van minister-president Yves Leterme.

Belga

De vergadering van de Vlaamse regering had tot doel de toestand te bespreken. Zowel CD&V- als N-VA-kopstukken beschuldigden de andere Vlaamse meerderheidspartijen van woordbreuk. Volgens hen kan er binnen de Vlaamse regering niet zomaar tot de orde van de dag overgegaan worden.

Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke riep Yves Leterme op niet langer een Vlaamse regering te vormen met partijen van woordbrekers die de francofone agressie laten betijen. "Een Vlaams minister-president die naam waardig respecteert zijn eigen regeerverklaring, zijn eigen gegeven woord, en blijft in de omstandigheden van vandaag geen seconde langer aan het hoofd van een Vlaamse regering met VLD en sp.a", aldus Vanhecke.

Hij overhandigde een kabinetsmedewerker van Leterme een afschrift van de verklaring van de burgemeesters van Halle-Vilvoorde en een Vlaamse vlag. De manifestatie verliep zonder incidenten. Er waren zo'n zestig betogers, vooral parlementsleden. Na afloop van de vergadering van de Vlaamse regering komt de CD&V-fractie van het Vlaams Parlement bijeen.