Routeplannen goedgekeurd nog voor begin Europees-Russische top

Nog vóór de opening van de top tussen de Europese Unie en Rusland in Moskou zijn beide partijen tot een definitief akkoord gekomen over de routeplannen in verband met vier domeinen van samenwerking. Dat deelde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag mee vóór de start van de top.

Belga

"Het akkoord over de routeplannen werd op 9 mei bereikt tijdens een ontmoeting tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, zijn Luxemburgse collega Jean Asselborn, de Europese commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen Benita Ferrero-Waldner en de Hoge EU-vertegenwoordiger Javier Solana", aldus het ministerie in een communiqué, waarin het "goed geïnformeerde" bronnen citeert.

Een woordvoerder van Ferrero-Waldner heeft de informatie bevestigd.

Volgens het communiqué zullen "de routeplannen gepubliceerd worden na de goedkeuring op de top tussen de Unie en Rusland". De ontmoeting is begonnen om 9 uur Belgische tijd.

Beide partijen zijn ook overeengekomen besprekingen te beginnen over de vereenvoudiging van de visaprocedure en het opnieuw toelaten van illegale vluchtelingen, een heikel discussiepunt.

De Europeanen hopen dat het akkoord de samenwerking tussen de EU en Rusland zal verbeteren. De relaties waren verzuurd door de Rozenrevolutie in Oekraïne vorige winter die de steun kreeg van Europa.

"Ik ben ervan overtuigd dat het akkoord en de goedkeuring van de routeplannen de constructie van een groot Europa veel vooruit zullen helpen", stelde de Russische president Vladimir Poetin. "Wij hechten heel veel belang aan het strategische partnerschap tussen Rusland en de EU", aldus nog de president.