Disney-veteraan Joe Grant achter tekentafel gestorven

De Amerikaanse Disney-veteraan Joe Grant, die reeds in de jaren dertig aan "Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen" en "Pinocchio" meewerkte, is gestorven.

Belga

Volgens de Los Angeles Times van dinsdag zou de kunstenaar vrijdag in zijn huis in de buurt van Los Angeles achter zijn tekentafel aan een hartstilstand zijn overleden. Hij was 96 jaar oud.

Grant, die een carrière van ruim zes decennia maakte, wordt beschouwd als de meester bij de conceptontwikkeling van tekenfiguren en storyboards. Hij schreef het draaiboek voor "Dumbo" (1940), bedacht de boze koningin uit "Sneeuwwitje" en werkte aan "Fantasia" mee. In 1949 verliet hij Disney en werd zelfstandige, maar keerde vier jaar later als artistiek raadgever bij zijn vroegere werkgever terug. Hij werkte ook mee aan de latere hits "Aladdin" en "The Lion King". Samen met zijn vrouw Jennie creëerde hij ook "Lady and the Tramp".

Hij begon zijn carrière in 1933 met de kortfilm "Mickey's Gala Premiere". Grant leverde tot slot ideeën voor "Pocahontas", "Mulan" en "Monster Inc".