Vlaamse kortfilm 'Exoticore' grote winnaar op Kortfilmfestival Brussel

De kortfilm 'Exoticore' van de Vlaamse cineast en beeldend kunstenaar Nicolas Provost heeft op het Kortfilmfestival van Brussel drie prijzen in de wacht gesleept. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) dinsdag.

Belga

De vijfkoppige jury van het festival besloot unaniem om de Jameson Award voor Beste Korte Film ter waarde van 6.000 euro toe te kennen aan 'Exoticore'. Daarnaast kaapte de prent ook de Urban Culture Prijs weg, goed voor een som van 1.000 euro geschonken door de stad Brussel, en werd hoofdrolspeler Issaka Sawadogo bedacht met de Prijs voor Beste Acteur ter waarde van 1.000 euro.

Het 27 minuten durende 'Exoticore' werd geschreven, geregisseerd en geproduceerd door de 35-jarige Provost. In de film draait alles rond een immigrant uit Burkina Faso en zijn pogingen om zich in de Noorse samenleving te integreren. "Het is het aangrijpend verhaal van hedendaagse mensen die proberen om hun plaats in de wereld te vinden, over eenzaamheid en krankzinnigheid", luidt het.

De film werd volledig gedraaid op locatie in Noorwegen. Provost woonde zelf een tijdlang in Oslo, maar woont en werkt tegenwoordig in Antwerpen. Andere producties van Provost zijn ondermeer 'Oh Dear', 'Papillon d'amour' en 'Bataille'.

Eerder kreeg 'Exoticore' al de Speciale Juryprijs op het Uppsala Kortfilmfestival, de Grote Prijs op het op het Aziatische Kortfilmfestival, en een speciale vermelding op het kortfilmfestival in het Portugese Villa do Conde, waar Provost tevens de Grote Prijs voor Experimentele Film kreeg met zijn film 'Oh Dear'.

'Exoticore', gesteund door het VAF, is ook geselecteerd voor festivals in Las Vegas (Cinevegas), New York (Newport International Film Festival), Rome (Arcepelago Short Film Festival), Parijs (Silhouette Film Festival) en het Noorse Shortfilm Festival.