Disney-tekenaar Joe Grant overleden

Disney-tekenaar Joe Grant, die meewerkte aan "Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen" en bedenker was van "Dombo" en "Lady en de Vagebond", is op 96-jarige leeftijd overleden. Walt Disney, waarvoor Grant zestig jaar gewerkt heeft, zei in een verklaring dat hij vrijdag aan de tekentafel in zijn huis in Glendale door een hartaanval werd getroffen.

AP Ned

Grant werkte mee aan vroege Disney-films als Sneeuwwitje, maar ook aan recente als Pocahontas. "Met zijn enorme kennis van kunst en literatuur werd Grant beschouwd als de topintellectueel van de studio en hij had diepgaande invloed op de films die gemaakt werden", aldus de verklaring van Disney. "We zijn zo ongelooflijk bevoorrecht dat we Joe in de studio hadden om zijn creativiteit en enthousiasme met ons te delen en zo lang tot inspiratie te dienen voor jong talent." In 1992 werd Grant door zijn werkgever in het zonnetje gezet en uitgeroepen tot "Disney-legende".

Grant kwam in 1933 bij Disney in dienst om mee te werken aan de korte animatiefilm "Mickey's Galapremière". Hij ontwierp vervolgens de stiefmoeder voor "Sneeuwwitje" en werd aan het hoofd geplaatst van een afdeling die moest brainstormen over toekomstige tekenfilms, waaronder "Pinokkio" en "Fantasia". Hij was medebedenker van "Dombo" en "Lady en de Vagebond". De laatste bedacht hij samen met zijn vrouw.

In 1949 ging Grant weg bij Disney om een eigen bedrijf te beginnen, maar later keerde hij terug en werkte hij mee aan "Aladdin", "De leeuwenkoning", "Pocahontas" en "Mulan".

Ruim zeventig van de door Grant gecreëerde figuurtjes zijn opgenomen in de permanente collectie van de Smithsonian Institution.