Nieuwe stap in realisatie van Het Land van Ooit in Tongeren

Met de oprichting van de nv Plinius Vastgoed is dinsdag een belangrijke stap gezet in de realisatie van het Romeins themapark "Het land van Ooit", dat door de Vlaamse regering als één van de Vlaamse toeristische hefboomprojecten werd geselecteerd.

Belga

De NV Plinius Vastgoed is een gezamenlijke vennootschap van de aandeelhouders van "Het land van Ooit". Dat zijn de nv Plinius, dat uit het Autonoom Gemeentebedrijf Tongeren en Toerisme Vlaanderen bestaat, de nv Dea Dia van de familie Taminiau en projectontwikkelaar Strabag Belgium. De ondertekening van de nv Plinius Vastgoed vond dinsdag plaats in het stadhuis van Tongeren. De nv Plinius Vastgoed zal instaan voor de bouw en het beheer van het themapark. In een volgende fase zal de nv Plinius Vastgoed het park in exploitatie geven aan de Nederlandse familie Taminiau. De familie zal instaan voor de toekomstige uitbating van "Het land van Ooit".

Burgemeester Carmen Willems (VLD) van Tongeren benadrukte dat "Het Land van Ooit" het potentieel heeft om de verdere economische ontwikkeling van Limburg en Zuid-Limburg in het bijzonder mee te ondersteunen. Volgens Willems moet Tongeren deze opportuniteit tevens aangrijpen om zich Euregionaal als cultuur-toeristische trekker te positioneren. Volgens voorlopige berekeningen zijn er met de realisatie van "Het land van Ooit" in een eerste fase 135 jobs gemoeid.

"Het land van Ooit" kost een slordige 30 miljoen euro en zal door middel van een Publiek Private Samenwerking (PPS) gerealiseerd worden. Dat betekent dat de kosten voor de aanleg van het Romeins themapark van in totaal 22 hectare deels door de Vlaamse overheid en de LRM-dochter LISOM en deels door de publieke partners zal gefinancierd worden.

De opening van "Het Land van Ooit" is volgens de laatste planning voor april 2007 voorzien. De eerste fase van de bouwwerken omvatten de aanleg van een historisch-toeristisch park met een knipoog naar kinderen, de bouw van een Romeinse villa en de aanleg van een horecaplein. In een tweede fase wordt er een zwembad, filmstudio en hotel gebouwd.