Provincie Limburg maakt werk van aanpak jeugdig risicogedrag

De provincie Limburg gaat samen met de provincies Nederlands-Limburg, de Duitstalige gemeenschap van België en de regio Keulen werk maken van een gezamenlijke aanpak van risicogedrag van jongeren met betrekking tot drugs, alcohol en gokverslaving.

Belga

Morgen wordt in Aken een intentieverklaring ondertekend, zegt gedeputeerde voor gezondheid en welzijn Sonja Claes (CD&V).

De intentieverklaring houdt in dat preventiemedewerkers jongeren tussen 12 en 18 jaar in Nederlands- en Belgisch-Limburg en in de Duitse grensstreek in de loop van de maand mei via de scholen zullen informeren over de gevaren van alcohol, drugs en gokverslaving.

Voor de Euregionale aanpak van het risicogedrag bij jongeren wordt een bedrag van 630.000 euro uitgetrokken. Het is de bedoeling dat het project jaarlijks herhaald wordt. Aan Belgische zijde staat het Centrum voor Alcohol - en Andere Drugsproblemen (CAD) mee in voor de uitvoering van het project. De jongeren uit de Euregio Maas-Rijn zullen onder meer getrakteerd worden op jongerenfilmdagen over het thema, sportactiviteiten en antirookcampagnes.

Het project is een eerste resultaat van een grootschalig onderzoek naar risicogedrag bij jongeren in de Euregio dat vorig jaar bij meer dan 45.000 middelbare scholieren werd uitgevoerd. Uit het onderzoek bleek dat Belgische jongeren meer dan hun Nederlandse en Duitse leeftijdsgenoten stelen en ook meer illegale drugs en alcohol gebruikten dan de Nederlandse jongeren. Duitse jongeren bleken daarentegen het meeste te drinken. Belgische jongeren bleken in vergelijking met hun Nederlandse en Duitse leeftijdsgenoten ook het onveiligst te vrijen.