Brits koningshuis neemt wraak op Spitting Image

Het Britse koningshuis heeft eindelijk toch nog 'wraak' genomen op Spitting Image, de roemruchte satirische poppenserie waarin de royals altijd stevig op de hak werden genomen.

GPD

Buckingham Palace heeft zeggenschap over wie er op de postzegels van de Britse Royal Mail staan, en heeft een veto uitgesproken over Spitting Image en komiek Benny Hill, die zouden verschijnen op een jubileumreeks voor het vijftigjarig bestaan van de commerciële zender ITV. Dat meldde The Guardian gisteren.

De zes zegels verschijnen in september, en laten nu de series Emmerdale, Inspector Morse, Rising Damp en De Wrekers zien, naast de entertainmentprogramma's The South Bank Show en Who Wants to be a Millionaire. Het was al langer bekend dat koningin Elizabeth en de haren in de jaren tachtig 'not amused' waren over Spitting Image. Daarin werd de vorstin neergezet als een zure huistiran, haar echtgenoot Philip als een willoze dweil en haar kinderen als verwende, slappe zeurpieten. Spitting Image was dan ook het eerste programma waarin de toen nog vrijwel onaantastbare koninklijke familie werd aangepakt.

Veel minder duidelijk is waarom Benny Hill het niet tot een zegel mocht schoppen. De al lang verscheiden komiek stond weliswaar niet bekend om politiek correcte humor, vooral niet waar het vrouwen betrof, maar het koningshuis heeft hij nooit beledigd.