Extra percentjes bij overlijdens voor studenten tijdens examens

Afscheid nemen van een geliefde is immer een pijnlijke zaak, maar voor Britse studenten kunnen overlijdens het verschil maken tussen zwarte en rode cijfers, zo blijkt uit zondag gepubliceerde consignes voor het universitair onderwijs.

Belga

In het geval kandidaten voor een 'A Level' de pech hebben op de dag van het examen een huisdier te verliezen, wordt hun examenscore met twee procent verhoogd. Sterft het beestje de dag voor het examen, geldt slechts een "smartenverhoging" van één procent.

Het overlijden in examentijd van een nauw familielid levert met een beetje geluk vijf procent op. Dat percentage daalt tot vier als de examinandus "slechts" een familielid van de tweede orde moet uitwuiven naar de eeuwige jachtvelden.

Eveneens interessant voor enkele extra procentjes -drie- is getuige zijn van een dramatische gebeurtenis op de dag van het examen. "Dramatisch" betekent in dit geval: een been of arm breken of slachtoffer zijn van een astma-aanval.

Het systeem kwam zondag al zwaar onder vuur te liggen van de onafhankelijke stichting Campagne voor een Echte Opvoeding. Zij ziet het baremasysteem als een triest gevolg van "een globale houding in onze hedendaagse maatschappij, waarbij voor alles een excuusje geldt".

Onduidelijk is of de barema's cumulerend werken. In dat geval zou een student die de dag van het examen zijn moeder en vader uit het raam gooit (+10), de hond en de papegaai de nek omwringt (tweemaal twee), zijn been in een plaatster legt (3) en zware hoofdpijn aanwendt (1) nog voor hij een letter op papier zet meteen 18 procent extra hebben gescoord.