EU: Feta moet uit Griekenland komen

Feta kaas is een traditioneel Grieks product waarvan de naam in de hele Europese Unie beschermd dient te worden. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Gerechtshof in een advies. Het hof doet over enkele maanden uitspraak, maar volgt in ongeveer 80 procent van de gevallen de adviezen van de advocaat-generaal.

AP Ned

Het advies is een tegenvaller voor Denemarken en Duitsland. "Wij beschouwen feta als een soort kaas, als een techniek", in plaats van een naam die geassocieerd wordt met een plaats van herkomst, zei Astrid Gade Nielsen van Arla Foods, de grootste Deense feta-producent.

Volgens advocaat-generaal Ruiz Jarabo voldoet de naam feta aan de eisen voor een herkomstaanduiding, omdat het gaat om een kaas uit een aanzienlijk deel van Griekenland, waarvan de eigenschappen zijn terug te voeren op de geografische omgeving en de productie, verwerking en bereiding in een omschreven gebied plaatshebben.

De Europese Commissie gaf Griekenland al in 2002 de exclusieve rechten op de naam feta, maar Denemarken en Duitsland stapten naar de Europese rechter om die beslissing aan te vechten.

Denemarken produceert bijna 30.000 ton feta per jaar, waarvan het merendeel wordt geëxporteerd. Van de 115.000 die Griekenland produceert is het grootste deel bestemd voor binnenlands gebruik.