Werknemersvertrouwen daalt

Het werknemersvertrouwen heeft in april een flinke duik genomen. Dat blijkt uit een trimestriële barometer van Randstad. Het aantal pessimisten overschreed opnieuw de 50 pct, het aantal optimisten daalde tot 35 pct.

Belga

Begin dit jaar stond de teller op bijna 40 pct voor de optimisten en 48 pct voor de pessimisten, tegen 36,1 pct optimisten en 57,4 pct pessimisten begin 2004. De laatste peiling begin april brengt de optimisten op 35 pct, en meer dan de helft van de Belgische werknemers zijn pessimistisch. Het aandeel 'neutralen' neemt toe van 12,9 pct naar 14,7 pct.

Randstad wijst op de politieke verlamming rond het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde, de moeizame sectoronderhandelingen en de teruglopende economische groei.

Bij de groep mensen jonger dan 35 jaar was er een daling van het percentage optimisten van 49 pct naar 40 pct. Ook bij de mannen was er een daling van 46 pct naar 37 pct. Er zijn sterke regionale verschillen: slechts 26 pct van de Franstaligen zijn optimist, tegenover 41 pct Nederlandstaligen. De Franstalige pessimisten stijgen van 59 naar 64 pct, aan Nederlandstalige zijde van 39 naar 41 pct.

De barometer houdt rekening met de mening van 1.000 mensen. Ze gaven een antwoord op de vraag: "In welke mate vindt u de arbeidsmarkt op dit moment gunstig om van werk te veranderen of werk te vinden?"