Radicalen winnen Noord-Ierse gemeenteraadsverkiezingen

De extreme partijen in het Noord-Ierse politieke spectrum hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen hun gematigde tegenpolen ver achter zich gelaten, een ontwikkeling die parallel loopt aan de uitslag van de landelijke verkiezingen.

AP Ned

BR> Dit is dinsdag gebleken nadat alle stemmen waren geteld.

De Democratisch Unionisten van de radicale dominee Ian Paisley sleepten 182 zetels in de wacht, 51 meer dan in de verkiezingen van 2001. De gematigde Ulster Unionisten bleven steken op 115 zetels, 39 minder dan vier jaar geleden.

In het katholieke kamp is er meer evenwicht tussen radicaal en gematigd, maar ook daar wonnen de radicalen. Sinn Fein, de met het Iers Republikeinse Leger (IRA) verbonden partij, won 126 zetels, een winst van achttien. De gematigde Social Democratic and Labour Party (SDLP) haalde 101 zetels, een verlies van zestien. De verkiezingen hadden als inzet 582 zetels in 26 gemeenteraden.

De uitslagen weerspiegelen de parlementsverkiezingen, waarin Paisley's partij vorige week donderdag negen van de achttien zetels won en de Ulster Unionisten van David Trimble slechts één, een verlies van vijf zetels ten opzichte van 2001.