Egypte maakt weg vrij voor vrije presidentsverkiezingen

Het Egyptische parlement heeft dinsdag met overgrote meerderheid een amendent op de grondwet goedgekeurd dat de weg plaveit voor vrije presidentsverkiezingen. Het amendement maakt mogelijk dat meerdere kandidaten meedoen aan de verkiezingen, die voor september staan gepland.

AP Ned

De huidige president, Hosni Moebarak, regeerde vier termijnen op basis van verkiezingen waarbij hij de enige kandidaat was en waarbij de kiezers slechts de keuze hadden tussen ja en nee.

In het parlement heeft Moebaraks Nationaal Democratische Partij het voor het zeggen. Moebarak kondigde in februari tot verrassing van velen aan dat hij de weg wilde vrijmaken voor andere kandidaten. Het is onbekend of de 77-jarige president zich kandidaat zal stellen voor een vijfde termijn van zes jaar.

Het Egyptische lagerhuis telt 454 parlementsleden, van wie er 405 voor stemden. Drie leden onthielden zich van stemming en 34 stemden tegen. Er was een tweederde meerderheid van 303 leden nodig om het amendement aangenomen te krijgen.

De oppositie verwerpt het amendement vanwege voorwaarden die worden gesteld aan onafhankelijke kandidaten. Ook zouden te weinig garanties voor eerlijke verkiezingen worden gegeven.